“Ο Αλέξης Τσίπρας, απλά λιποτάκτησε”

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΘΡΙΑΣΙΟ – 14 Σεπτεμβρίου 2015

Είσαι μόλις 26 χρονών γιατί ένας νέος να ασχοληθεί με την πολιτική σήμερα;

Είναι γεγονός ότι η πολιτική σήμερα είναι απαξιωμένη από την μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών και ειδικότερα των νέων. Παντού γύρω μας επικρατεί η πεποίθηση «όλοι ίδιοι είναι». Προσωπικά με ενοχλεί πολύ αυτό. Δεν λέω ότι το μέχρι τώρα  πολιτικό γίγνεσθαι δεν έκανε τραγικά λάθη με τα οποία έστρεψε τους πολίτες εναντίον του, απλώς πιστεύω ότι η απάθεια και η αποχή ως στάσεις είναι αναποτελεσματικές, εάν θέλουμε να έχουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Η συγκυρία είναι τέτοια, που απαιτεί καθολική συμμέτοχη όλων μας, ξεβόλεμα, αυτοκριτική και δράση. Δεν είναι λύση η απάθεια και η αποχή. Σε αυτό και μόνο σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική.

Πώς αντιμετώπισε ο φιλικός σου κύκλος αυτή σου την απόφαση;

Μερικοί  μου είπαν  «Πού πας να μπλέξεις»;  Οι περισσότεροι, όμως, με ενθάρρυναν και μου δήλωσαν τη στήριξή τους, κάτι που φαίνεται και από τις πράξεις τους. Δεν σας κρύβω ότι, με δεδομένη την αποστροφή για την πολιτική που επικρατεί στα άτομα της ηλικίας μου, περίμενα περισσότερα αρνητικά σχόλια.

Επειδή οι λέξεις παλιό και νέο ακούγονται πολύ έντονα τελευταία, ποια είναι η γνώμη σου;

Τo δίλημμα είναι ψεύτικο και διχαστικό.Και για να είμαι ειλικρινής, δεν μου φαίνεται καθόλου προοδευτική αυτή η διάκριση.Είδαμε, εξάλλου, πρόσφατα παραδείγματα νέων ανθρώπων με αναχρονιστικές και παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Είδαμε, όμως, και ανθρώπους μεγαλύτερους σε ηλικία ανοικτόμυαλους  με διάθεση και όρεξη για δουλειά. Έτσι, δεν υπάρχει γενικά και αόριστα, παλιό και νέο. Πρέπει να μιλάμε συγκεκριμένα.

Τι θα απαντούσες  στον Αλέξη Τσίπρα, που το έχει επιλέξει τις λέξεις «νέο / παλιό» ως κεντρικό του σύνθημα στην προεκλογική του εκστρατεία;

Θα του συνιστούσα να στρέψει το βλέμμα του στο κόμμα του. Δεν θα βρει ούτε έναν, που να εκπροσωπεί τη νέα γενιά με πάθος, δύναμη, νέες ιδέες και προτάσεις. Εκτός εάν ο ίδιος  θεωρεί «νέο» την κατάργηση του θεσμού της αριστείας, την ισοπέδωση της ακαδημαϊκής κοινότητας, την κατακρεούργηση των βιβλίων της ιστορίας και γι’ αυτό το λόγο επέλεξε να τοποθετήσει στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου της Περιφέρειάς μας, τον κοινωνό των παραπάνω δράσεων, κ. Μπαλτά. Εάν είναι έτσι το «νέο», ευχαριστώ, δεν θα πάρω.

Θεωρείς ότι η ΝΔ έχει τέτοια στελέχη;

Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά της Ν.Δ. 50 νέες και νέοι από την ΟΝΝΕΔ. Είμαστε μια ομάδα που δηλώνουμε ότι η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ. Να σας θυμίσω ότι η Νεολαία του Σύριζα έχει αποχωρήσει όχι μόνο από το ψηφοδέλτιο του κόμματος άλλα και από το ίδιο το κόμμα.

Ποια η γνώμη σου για το Αλέξη Τσίπρα;

Ξεκάθαρα θα σας απαντήσω ότι τον θεωρώ οπορτουνιστή. Δεν τον νοιάζει στο ελάχιστο ο Άνθρωπος, που τόσο απερίσκεπτα ευαγγελίζεται σε κάθε ευκαιρία. Δεν τον νοιάζει στο ελάχιστο η εργασία, η εκπαίδευση, η οικονομία, τα σύνορα, η Πατρίδα. Έχει προδώσει ιδεολογίες, «συντρόφους», συνεργάτες, πολίτες, εν ολίγοις τους πάντες. Μας έχει βάλει σε απίστευτες περιπέτειες μόνο και μόνο γιατί δεν μπόρεσε να λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Ποιος εγγυάται ότι θα μπορεί να λάβει  μια πρωτοβουλία στο μέλλον;

Έφερε τη λέξη χρεοκοπία στο προσκήνιο.

Μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού.

Έκανε τους Ευρωπαίους να ετοιμάζονται για πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Έβαλε σε θέσεις-κλειδιά τους πλέον ακατάλληλους ανθρώπους, σύμφωνα με δική του παραδοχή.

Έφερε στην πιο δύσκολη θέση την πραγματική οικονομία, επιβάλλοντας  Capital Controls δημιουργώντας προβλήματα διατήρησης και επιβίωσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Kαι το χειρότερο για μένα είναι, ότι είπε ψέματα ενώ ταυτόχρονα έφερε τον διχασμό στην κοινωνία μόνο και μόνο για να υφαρπάξει ψήφους. Χρησιμοποίησε ανενδοίαστα την χώρα μας ως πείραμα και όλους εμάς ως πειραματόζωα, για μία εναλλακτική λύση που ο ίδιος την τελευταία στιγμή απαρνήθηκε.

Ποιό θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Ο παραιτηθείς Πρωθυπουργός δεν μας έχει εξηγήσει ακόμα και τώρα, μία βδομάδα πριν τις εκλογές, για ποιο λόγο τις προκήρυξε. Ο Αλέξης Τσίπρας απλά λιποτάκτησε, αδιαφορώντας για μία ακόμα φορά για τις τραγικές συνέπειες των πράξεων του. Ζητάει νωπή λαϊκή εντολή χωρίς λόγο. Πάμε για 3η φορά σε εκλογές μέσα σε 9 μήνες εξαιτίας των Τσίπρα-Καμμένου. Το διακύβευμα είναι σταθερότητα ή αβεβαιότητα, Ευρώπη ή χάος, λαϊκισμός και ψέμα, ή αλήθειες.

Μια ερώτηση που ηχεί στα στόματα όλων των νέων και όχι μόνο: Υπάρχει ελπίδα για την χώρα; Αξίζει να το παλέψουμε;

Σαφέστατα ΝΑΙ και στα δύο. Αλίμονο εάν πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει Ελπίδα. Όχι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, αλλά η άλλη, αυτή που θα μας ξεβολέψει και λίγο, θα μας κάνει συμμέτοχους των προβλημάτων,  θα μας κάνει να αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες, και τέλος θα μας δραστηριοποιήσει  για να φτιάξουμε ένα κράτος σύγχρονο και Ευρωπαϊκό. Όχι εχθρό των πολιτών, αλλά σύμμαχο. Με σεβασμό στους θεσμούς και στον άνθρωπο.

Αυτό είναι το όνειρο μου. ΑΞΙΖΕΙ κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, για να πάμε από την ελπίδα στην ευκαιρία.

Ας πάμε τώρα και λίγο στα του «οίκου» μας. Θα σου αναφέρω κάποιες έννοιες με έντονη παρουσία στην περιοχή μας και θα ήθελα να μου πεις την γνώμη σου.

  • Περιβάλλον

Η Περιφέρεια Αττικής γεωγραφικά είναι η μεγαλύτερη του Νομού και εμφανίζει μεγάλες αντιθέσεις από άκρο σε άκρο. Υπάρχουν περιοχές, που αντιμετωπίζονται ως η «πίσω αυλή» της Αθήνας, ως ο χώρος απόθεσης όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων, καθώς και ως χωματερές. Όλα αυτά συνεπάγονται  πολλαπλούς  κίνδυνους για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο. Κατά την γνώμη μου, η λύση του προβλήματος  ξεκινάει  από την ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών,  από την  ουσιαστική εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος εθνικού και ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου και προπάντων τη μηδενική ανοχή στα φαινόμενα παραβατικότητας.

  • Ανεργία

Είναι ανάγκη να αντικαταστήσουμε την ερώτηση «Δουλεύεις;» με «Πού δουλεύεις;». Η χώρα διαθέτει άτομα εργατικά και ικανά, τα οποία σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη. Ο μόνος δρόμος για την αξιοποίηση αυτού  του ανθρώπινου δυναμικού είναι  η  δημιουργία νέων επενδύσεων, νέων επιχειρήσεων  σε μια χώρα που θα κυριαρχεί η σταθερότητα.  Σταθερότητα που μόνο η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί.

  • Πελατειακό κράτος

Θεωρώ πως είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της γενιάς μου και πρέπει να το κερδίσουμε. Σε καμιά περίπτωση, όμως, η προσφυγή στο παρελθόν με διάθεση τιμωρίας και οι διχασμοί, όπως «Ιδιωτικός / Δημόσιος τομέας», δεν είναι λύση. Για να αντισταθούμε στην πελατειακή σχέση των κόμματων με τον ψηφοφόρο, οφείλουμε να στραφούμε προς την δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου με διακριτά κριτήρια που θα αποτρέπει την συναλλαγή και θα ευνοεί την αξιοκρατία παντού.

Τέλος μια ερώτηση που μάλλον θα πρέπει να μάθετε να την απαντάτε καλά. Πόσο θετικό η αρνητικό είναι το γεγονός ότι είστε γιος πρώην δημάρχου;

(Γέλια) Ισχύει!

Έχω κληθεί πολλές φορές και θα κληθώ πολλές φορές ακόμα να την απαντήσω.

Σίγουρα δεν ξεκινάω από μηδενική πολιτική βάση, αυτό από μόνο του είναι θετικό.  Κινδυνεύω όμως να επωμισθώ και τις όποιες αρνητικές στιγμές που τυχόν είχε ο πατέρας μου στην πολιτική του πορεία. Στιγμές  βέβαια που εάν τις μεταφέρει κάποιος στο σήμερα, αυτόματα χάνουν την «αίγλη» τους. Άλλωστε έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από την τελευταία φορά που ο πατέρας μου συμμετείχε σε κάποια πολιτική αναμέτρηση.

Για εσάς ήταν Δήμαρχος, για εμένα όμως είναι Πατέρας. Έχω μάθει πολλά δίπλα του. Μου έχει μάθει να σέβομαι τον Άνθρωπο, να κοπιάζω γι΄ αυτά που θέλω και να μην θεωρώ τίποτα δεδομένο. Να αγωνίζομαι δημοκρατικά και τίμια. Να συνεργάζομαι. Να είμαι πραγματιστής. Να βάζω κάτω τα δεδομένα και να τα μελετώ για να βρω τη λύση. Μου έχει μάθει να αγαπώ τον τόπο μου και να αγωνίζομαι για την πρόοδό του.