Είναι η ώρα να μπούμε μπροστά

«Η αυτονόμηση της Δυτ. Αττικής είναι πολύ σημαντική. Χωρίς την ισχυρή εκπροσώπηση μας στη Βουλή δεν υπήρχε δυνατότητα ούτε καν να ακουστούν τα προβλήματα μας»

Προχωρώντας προς μια χρονιά εκλογών, μιλήσαμε με τον Ευάγγελο Λιάκο, που κατοικεί και εργάζεται στον Ασπρόπυργο, ήταν υποψήφιος βουλευτής Αττικής το 2015 και σήμερα και ως Διευθυντής της Πολιτικής Ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ και ως νέος δραστηριοποιείται κοινωνικά και πολιτικά στη Δυτική Αττική. Κύριοι προβληματισμοί που αναδεικνύονται η αποχή των νέων και η ευκαιρία για ισχυρότερη εκπροσώπηση της περιοχής μας, με την διάσπαση της μεγάλης εκλογικής περιφέρειας της Αττικής και την αυτονόμηση της Δυτικής Αττικής.

Συνέντευξη στην Αλέκα Σταματιάδη


– Πότε ασχοληθήκατε ενεργά με την πολιτική;

Πρώτη φορά που ασχολήθηκα με την πολιτική σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015 με την ανανέωση που έκανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ανανεώνοντας τα ψηφοδέλτια του Ιανουαρίου του 2015 με νέους από την κοινωνία και την ΟΝΝΕΔ. Τον Σεπτέμβριο του 2015, είχα την τιμή να είμαι υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο της περιφέρειας Αττικής. Δε θεωρώ όμως ότι είμαι πολιτικός, με την στενή έννοια του όρου, αλλά περισσότερο ένας ενεργός πολίτης. Έχω μάθει γενικότερα να συμμετέχω και να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο, από όποια πλευρά μπορώ. Στην ηλικία των 26 ετών λοιπόν, μου προτάθηκε η υποψηφιότητα για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

– Σε πολύ μικρή ηλικία δηλαδή, όπου φανταζόμαστε ότι είχατε αντιδράσεις των συνομηλίκων σας «εικοσάρηδων» που συχνά απέχουν όχι μόνο από την πολιτική αλλά και τις εκλογές. Πώς τους απαντάτε;

Η αποχή των συνομηλίκων μου όχι μόνο από τις εκλογές αλλά από τα πολιτικά δρώμενα είναι ίσως το κυριότερο πρόβλημα σήμερα και ένα θλιβερό φαινόμενο για μένα προσωπικά. Οι νέοι έχουν αποτραβηχτεί και είναι μεγάλη πρόκληση να τους πείσουμε να συμμετέχουν. Είναι λογικό να υπάρχει απογοήτευση. Σε καμία περίπτωση όμως, η αποχή δεν είναι λύση.

Δεν ξεχνάμε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν αγωνιστεί για να έχουμε εμείς το δικαίωμα της ελευθερίας και αυτό να εκφράζεται σε δικαίωμα ψήφου για την επιλογή εκπροσώπων μας σε αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές σε κάθε πολιτική διαδικασία. Δεν πρέπει να περιμένουμε από κάποιον σωτηρία. Όλοι είμαστε μέλη της κοινωνίας και δε θα έρθει κάποιος να μας σώσει. Παροτρύνω τους συνομηλίκους μου, σε συζητήσεις σε παρέες και διάφορες συγκεντρώσεις, σε πολιτική και όχι απαραίτητα κομματική οργάνωση, να αποκτήσουν ενημέρωση και να αποφασίσουν συμμετέχοντας ενεργά.

Η ψήφος δεν είναι μια απλή υπόθεση, αφορά τις ζωές όλων μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να διαχειρίζονται τις ζωές μας κάποιοι άλλοι. Με την αποχή αφήνουμε να αποφασίζουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς. Τα κριτήρια πρέπει να είναι αυστηρά για την απόφασή μας μπροστά στην κάλπη, αφορά το μέλλον και τις ζωές μας.

– Γιατί όμως νέοι στην πολιτική και γιατί όχι έμπειροι ζυμωμένοι στην κοινωνία;

Δεν είμαι υπέρ των ηλικιακά νέων στην πολιτική αλλά υπέρ των νέων ιδεών στην πολιτική. Γιατί έχουμε δει νοσηρά φαινόμενα εικοσιπεντάρηδων με πολύ παλαιωμένες αντιλήψεις στην πολιτική και στην αντίπερα όχθη έχουμε δει ανθρώπους ενενήντα χρονών με καινοτόμες ιδέες. Ο διαχωρισμός αυτός πρέπει να είναι σαφής.

Δεδομένου ότι καλείσαι να έχεις ουσιαστική αντιπροσώπευση, ξέρουμε ότι υπάρχουν όλες οι ηλικίες στην κοινωνία, και λειτουργούμε καλύτερα όλοι μαζί ως σύνολο, με την πείρα των έμπειρων και την όρεξη των νέων. Ο συνδυασμός αυτός είναι αποτελεσματικότερος για να διοικήσεις. Έτσι μεταλαμπαδεύεται η γνώση των παλαιότερων και οι νεότεροι παρακινούν τους παλαιότερους.

– Το πρόβλημα της αποχής αλλά και των κοινωνικών εντάσεων είναι αυξημένο ιδιαίτερα στη Δυτική Αττική. Ποια είναι τα ζητήματα στα οποία εστιάζετε;

Πολύ σημαντικό δεδομένο πλέον αποτελεί η αυτονόμηση της Δυτικής Αττικής. Η μεγάλη εκλογική περιφέρεια της Αττικής με συνέπεια την υποεκπροσώπηση της Δυτικής πλευράς, όλων εμάς των κατοίκων της δυτικής Αττικής, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής των υπόλοιπων, καθώς δεν αντιμετωπίζονται σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Χωρίς την εκπροσώπηση μας στο κοινοβούλιο δεν υπήρχε δυνατότητα ούτε καν να ακουστούν τα προβλήματα μας, τα θέματα της Δυτικής Αττικής στην κεντρική πολιτική σκηνή, πόσο μάλλον να λυθούν. Έχει έρθει η ώρα να συναντηθούμε οι υγιείς δυνάμεις και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Πρέπει η Δυτική Αττική να μπει μπροστά.

– Τι μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν με την κατάτμηση της Περιφέρειας Αττικής;

Έχουμε ένα περισσότερο αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα. Έχουμε περισσότερη εκπροσώπηση. Προβλήματα που έχουμε σήμερα θα φτάνουν αμεσότερα στην κεντρική διοίκηση.

Ως ενεργός πολίτης, καθημερινά γυρίζω από τα Άνω Λιόσια ως τα Μέγαρα και την Κινέτα και συναναστρέφομαι με ανθρώπους και φορείς. Δυστυχώς υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, τα κυριότερα από τα οποία είναι η ανεργία, οι ελλείψεις στο πολεοδομικό σχεδιασμό, περιβαλλοντικά και άλλα θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες μας και είναι θέματα που πρέπει να φτάσουν κεντρικά. Οφείλουμε να δούμε τα προβλήματα ενωμένοι και με γνώμονα τη λύση τους και στρατευμένα να έχουμε ενιαία φωνή στο κοινοβούλιο όχι μόνο για την επίλυση τους αλλά και για προτάσεις που θα αναδείξουν την Δυτική Αττική και θα ενδυναμώσουν την οικονομία της. Πιστεύω ότι η δυνατότητες τις Δυτικής Αττικής είναι εξαιρετικές σε όλους τους τομείς.

– Γιατί οι πολίτες της Δυτικής Αττικής να επιλέξουν Νέα Δημοκρατία και όχι κάποιο άλλο κόμμα;

Γενικά πάγια θέση μου είναι, και είναι ένα θέμα που με έχει απασχολήσει από τα φοιτητικά μου χρόνια και μέσα από μελέτη διαφόρων πολιτικών ζητημάτων-είναι μια μεγάλη συζήτηση και ελπίζω κάποια στιγμή να το αναλύσουμε εκτενέστερα, ότι ένα κόμμα είναι το αποτέλεσμα εφαρμογής ορισμένων πολιτικών ιδεολογιών και θεωριών.

Καλούμαστε ως άνθρωποι σε μια κοινωνία να αναζητήσουμε πώς θα οργανωθούμε. Ο φιλελευθερισμός είναι μια πολιτική θεωρία που βρίσκει τις λύσεις ώστε να αμβλύνονται οι διαφορές μεταξύ ισχυρών και αδυνάμων και βάζει τους κανόνες που αποφασίζει η κοινωνία για να προστατεύει τους αδύναμους. Αυτό το θεωρητικό σχήμα του φιλελευθερισμού το υποστηρίζει στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία. Ως η πολιτική παράταξη που με το φιλελευθερισμό ως κεντρική αξία της ενεργοποιεί αντίστοιχες πολιτικές ενέργειες με στόχο να εφαρμοστούν για το καλό της κοινωνίας.

Η Νέα Δημοκρατία από την ιδρυτική της διακήρυξη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και σήμερα ο Πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης πρεσβεύουν αυτές τις αρχές του φιλελευθερισμού, βάζοντας στην πρώτη προτεραιότητα τους «αδύναμους» πολίτες και θέτοντας όρια στους λεγόμενους ως «ισχυρούς». Θεωρώ ότι η ΝΔ μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερο τώρα στη Δυτική Αττική γιατί οι αδικίες είναι πολύ μεγάλες. Η περιοχή μας μαστίζεται από περιβαλλοντικά προβλήματα, με επιχειρήσεις που κατά καιρούς έχουν δείξει ασυδοσία και το κράτος έχει αποτύχει να τις ελέγξει. Είναι ένα κόμμα που μπορεί να φέρει την αλλαγή και στη Δυτική Αττική.

– Τι σας κάνει να αφήνετε πίσω τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και προοπτικές που έχει ένας νέος όπως εσείς, για να αφιερώσετε χρόνο στην κοινωνία και την πολιτική;

Όντας μέλος μιας κοινωνίας και πιστεύοντας ότι απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που την αφορούν είναι η ενεργή συμμετοχή, βρήκα γωνιμο έδαφος στην ΝΔ και στην ΟΝΝΕΔ όπου έχω την τιμή να είμαι διευθυντής της Πολιτικής της ακαδημίας, όπου συζητάμε για την πολιτική ως μια διαδικασία που μεταλαμπαδεύει τις αξίες του κόμματος σε ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα.

Λόγω αυτής της ενασχόλησης, στην καθημερινότητα μου απλώς συνυπάρχουν οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις με τις κοινωνικές μου δραστηριότητες. Παρά τις όποιες δυσκολίες, στο τέλος της μέρας χαμογελάς γιατί μπορείς προσφέρεις κοινωνικά μέσα από την πολιτική.

– Τι περιμένετε από την νέα χρονιά;

Εύχομαι να είναι χρονιά πολιτικής αλλαγής. Περιμένουμε αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Πιστεύω η χώρα να απαλλαγεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε από τη μεταπολίτευση, φτωχοποιώντας τον ελληνικό λαό, εντείνοντας τις αδικίες, μειώνοντας το κατά κεφαλήν εισόδημα. Εύχομαι στις τοπικές κοινωνίες να αναδείξουν τους καταλληλότερους ανθρώπους που θα κληθούν να λύσουν τα καθημερινά προβλήματά τους την επόμενη ημέρα. Στην Ευρώπη ως ενεργά μέλη να έχουμε μια ουσιαστική εκπροσώπηση για να πιέζουμε να διεκδικούμε για μια καλύτερη και πιο δίκαιη Ευρώπη.

Ανεξαρτήτως όμως όλων των πολιτικών, πάνω από όλα είναι η υγεία και η προσωπική ευτυχία του καθενός από εμάς και όλων μαζί. Εύχομαι λοιπόν σε όλους ευτυχισμένο το νέο έτος με υγεία και χαρά, σε εσάς και τους αναγνώστες σας.

Video: YouTube