«Για να έχουμε τη δική μας φωνή, να εκλεγεί ένας από εμάς, για εμάς»

Συνέντευξη στην Ενημέρωση Μεγάρων & Δυτικής Αττικής

Εν όψει των εθνικών εκλογών, μιλήσαμε με τον Υποψήφιο Βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία στη Δυτική Αττική Ευάγγελο Λιάκο.

Δραστηριοποιείστε πολιτικά και κοινωνικά στις περιοχές της Δυτικής Αττικής και στον Ασπρόπυργο όπου κατοικείτε και εργάζεστε. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην πολιτική και σήμερα είστε υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία;

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και, ακόμα, θα ήθελα να σημειώσω ότι σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα, επέλεξα να προβάλλω την υποψηφιότητά μου μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ, τον τοπικό Τύπο και τις ιστοσελίδες. Ο λόγος είναι γιατί πιστεύω τόσο στις δυνάμεις των τοπικών μέσων και των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Αττικής, όσο πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές είναι ένας αγώνας για τη Δυτική Αττική, για τον τόπο μας. Όπως συζητάμε καθημερινά με τους κατοίκους της περιοχής μας, λοιπόν, αποφάσισα να μιλήσω μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ.

Όσον αφορά την ερώτησή σας, για εμένα δεν ήταν ερώτηση, αλλά κατάφαση και ανάγκη. Η πολιτική και η ενεργός δράση για εμένα ήταν πάντα δεδομένη, ως κομμάτι της καθημερινότητάς μου και ως μια δραστηριότητα που βοηθά το σύνολο της κοινωνίας μας. Οι πολιτικές μου ανησυχίες ως φοιτητής του Πολυτεχνείου εκφράστηκαν στη ΔΑΠ, μετά στην ΟΝΝΕΔ, όπου σήμερα έχω την τιμή να είμαι Διευθυντής της Πολιτικής Ακαδημίας. Tο 2015, δέχθηκα την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να είμαι υποψήφιος στις εκλογές με λίστα που έγιναν τότε και σήμερα συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον μεγάλο αγώνα για πολιτική αλλαγή για τη Δυτική Αττική.

Δεν είστε πολύ νέος για να έχετε αυτή τη διαδρομή και να είστε σήμερα υποψήφιος βουλευτής;

Στην πολιτική η ηλικία έχει παρεξηγηθεί ίσως και έχει συζητηθεί αρκετά. Όμως, για εμένα η ηλικία δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα και ίσως δίνουμε περισσότερη σημασία από όση θα έπρεπε. Γιατί υπάρχουν νέοι με «παλιές» ιδέες και «παλιοί» έμπειροι με καινοτόμες ιδέες.

Προσωπικά, είμαι ο νεότερος υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Δυτική Αττική. Είμαι τριάντα ετών ακριβώς, σπούδασα στο Πολυτεχνείο Μηχανολόγος Μηχανικός και έκανα μεταπτυχιακό στα χρηματοοικονομικά, έχω επαγγελματική εμπειρία ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό σημαίνει, όπως σας είπα παραπάνω, ότι είχα τριβή με την πολιτική και την κοινωνία της Δυτικής Αττικής και αυτό γιατί είχα συνειδητοποιήσει από πολύ μικρή ηλικία το πόσο σημαντική είναι η πολιτική στην καθημερινότητά μας, για την αντιμετώπιση προβλημάτων, για να βρίσκουμε διεξόδους και να μπορούμε να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο.

Τις ιδέες όμως αυτές δεν τις συμμερίζονται πολλοί συνομήλικοί σας, οι νέες και οι νέοι, που απέχουν από την πολιτική και από τις εκλογές. Τι θα τους λέγατε για να τους πείσετε να συμμετέχουν;

Δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Όπως θέλουμε να έχουμε άποψη, να ενημερωνόμαστε από τα social media, να λέμε τις απόψεις μας και να σχολιάζουμε, έτσι είναι αναγκαίο για την καθημερινότητα μας, για το μέλλον μας, να συμμετέχουμε στις πολιτικές διαδικασίες. Η ψήφος είναι ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, δεν μπορούμε να το απαξιώνουμε, επειδή απογοητευόμαστε από μία μερίδα ανθρώπων που εκμεταλλεύονται την πολιτική προς ίδιον όφελος.

Όταν πηγαίνουμε στην κάλπη, δηλώνουμε με τον πιο δυνατό τρόπο τη θέση μας, αποφασίζουμε εμείς για εμάς. Και σε αυτές τις κάλπες μπορούμε να επιλέξουμε έναν από εμάς, για όλους εμάς. Γιατί πλέον η Δυτική Αττική είναι αυτόνομη εκλογική περιφέρεια και θα μπορέσουμε να εκπροσωπηθούμε στη Βουλή. Θα μπορέσει να ακουστεί η φωνή μας.

Συνεπώς, έχουμε πολλούς λόγους, και οι νέοι της περιοχής μας, για να ψηφίσουμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Εκτός όμως από τις κάλπες, οι νέες και οι νέοι απομακρύνονται και από τη χώρα μας. Πιστεύετε ότι μπορεί να ανατραπεί αυτό το νέο κύμα μετανάστευσης νέων και επιστημόνων από την Ελλάδα;

Με νέες δυνατότητες στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, όπως και στο κοινωνικό κράτος, με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με κίνητρα και προστασία της οικογένειας και μείωση των φόρων, όλα όσα δηλαδή η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να εφαρμόσουν ως νέα κυβέρνηση από την 8η Ιουλίου, δημιουργούνται οι συνθήκες για να μείνουν οι νέες και οι νέοι εδώ και να επιστρέψουν όσοι έφυγαν. Η δημιουργία ευνοϊκών όρων κοινωνικού κράτους, σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, με σταθερούς και μειωμένους φόρους, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, με επενδύσεις που σέβονται τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον άνθρωπο, με διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στα Πανεπιστήμια, με στόχο την κοινωνική ευημερία. Γιατί για αυτό βρισκόμαστε εδώ και κάνουμε αυτόν τον αγώνα, για την κοινωνική ευημερία όλων μας, για ίσες ευκαιρίες και συγκεκριμένα, για την περιοχή μας, για να βάλουμε τη Δυτική Αττική στον χάρτη των ίσων ευκαιριών, στον χάρτη της αξιοπρέπειας.

Όμως, σήμερα, δυστυχώς, στην περιοχή μας δε βλέπουμε αυτήν την αξιοπρέπεια… Για παράδειγμα, βασικές δομές υγείας δεν παρέχονται στους πολίτες της Δυτικής Αττικής. Το Κέντρο Υγείας Μεγάρων υπολειτουργεί και αναζητούνται λύσεις.

Δυστυχώς, ήταν μια κατάσταση που φαινόταν να είχε πάρει αρνητική πορεία εδώ και καιρό και ήταν πολλά τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας, όπως άκουσα και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, όπου αποφάσισα να μην τοποθετηθώ και να μην επισκεφθώ «κατόπιν εορτής» το κέντρο υγείας. Και αυτό γιατί πιστεύω ότι ένα αγαθό, όπως η δημόσια υγεία, δεν είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Δεν θέλω να προβάλλομαι, αντίθετα, προτιμώ τη δράση από την πολυλογία. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ως πολίτης της Δυτικής Αττικής, διεκδικώ καλύτερη δημόσια υγεία για όλους μας με όλες μου τις δυνάμεις. Η νέα κυβέρνηση θα δώσει λύσεις με έμφαση στην πρώτη βαθμίδα υγείας.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο ζήτημα της περιοχής μας και τι θα μπορούσατε να κάνετε για την αντιμετώπισή του;

Γενικότερα στη Δυτική Αττική, η υποβάθμιση θεωρείται γενικευμένη. Όσον αφορά τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο, πιστεύω ότι η έλλειψη υποδομών αποτελεί καίριο πρόβλημα. Η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχέδιου μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη, να δώσει ανάσα στο παραλιακό μέτωπο της Βαρέας, για παράδειγμα, που αποτελεί ακόμα ένα όμορφο και ανεκμετάλλευτο κομμάτι της περιοχής. Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Νέας Περάμου είναι επίσης ευκαιρία ανάπτυξης. Οι κινήσεις αυτές φέρνουν επισκεψιμότητα σε έναν κοντινό προορισμό για την υπόλοιπη Αττική αλλά και νέες θέσεις εργασίας.

Η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τον έλεγχο των βιομηχανιών της Δυτικής Αττικής, αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα.

Ακόμα, πιστεύω ότι πρέπει να στηριχθεί η νεολαία της περιοχής μας. Η δημιουργία δημόσιου πρότυπου σχολείου σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, και πρώτα στη Δυτική Αττική, όπως προανήγγειλε στο πρόγραμμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί φωτεινό φάρο για τη μόρφωση, την κοινωνική άνοδο των παιδιών της Δυτικής Αττικής. Η στήριξη ακόμα του αθλητισμού, των αθλητικών φορέων της Δυτικής Αττικής -στα Μέγαρα έχουμε τη ΝΕΜ που κινείται εντυπωσιακά- δίνει ώθηση τόσο στη νεολαία όσο και στην ανάπτυξη.

Αυτά είναι ορισμένα από όσα σκέφτομαι ότι πρέπει να γίνουν για την περιοχή μας. Για να γίνουν πράξη, πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερα, γιατί αξίζουμε περισσότερα. Για να γίνει λοιπόν αυτό, ζητάω τη στήριξη και την ψήφο των πολιτών της Δυτικής Αττικής, για να έχουμε τη δική μας φωνή, να εκλεγεί ένας από εμάς, για εμάς.