Νέα / Απόψεις Λιάκος Ευάγγελος: Ζητώ να είμαι η δική σου σταθερή επιλογή!

Κύριε Λιάκο, στις προηγούμενες εκλογές αποτελέσατε μια έκπληξη για πολλούς. Ως πρωτοεμφανιζόμενος στο νεοσύστατο τότε ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τη Δυτική Αττική, εκλεγήκατε δεύτερος σε σειρά κατάταξης. Τι θυμάστε από αυτόν τον αγώνα;

Είμαι πολύ περήφανος για αυτόν τον αγώνα. Ήταν ένας έντιμος και απαιτητικός αγώνας, ενώ η νίκη ήταν μια καθαρή νίκη των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. 9.000 συντοπίτες μου, μου     εμπιστεύτηκαν τη μεγάλη ευθύνη της εκπροσώπησής τους. 

Στις επικείμενες εκλογές είστε ξανά υποψήφιος στη Δυτική Αττική. Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου σας, ποια θεωρείτε τα πιο σημαντικά επιτεύγματά σας; 

Καταφέραμε να βάλουμε τη Δυτική Αττική σε τροχιά ανάπτυξης και αυτό πιστεύω ότι είναι το μεγαλύτερό μας επίτευγμα. Όχι μόνο δικό μου, αλλά και όλων των συμπολιτών μου, που πίστεψαν σε αυτήν την αλλαγή και με στήριξαν αυτά τα τέσσερα χρόνια. 

Από την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και το Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου Πεδίου μέχρι τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στο Αλεποχώρι, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και τη θεσμοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας του Φωτοβολταϊκού Πάρκου Φυλής, παλέψαμε και διεκδικήσαμε τον μετασχηματισμό της Δυτικής Αττικής. Με στοχοθετημένες προτάσεις και με την αγαστή συνεργασία των Δημοτικών Αρχών, και τους ευχαριστώ γι’ αυτό, έχουμε καταφέρει πολλά.

Βεβαίως, υπάρχουν ακόμα αρκετά που πρέπει να γίνουν, είμαι, όμως, αισιόδοξος και πιστεύω ότι μαζί θα τα καταφέρουμε. 

Ήσασταν από τους ελάχιστους πολιτικούς που έκαναν δημόσιο απολογισμό δράσεων, σε μη προεκλογική περίοδο. Τι σας είπαν οι πολίτες γι’ αυτό? 

Η σχέση που έχω με τους συντοπίτες μου είναι στενή και ανιδιοτελής, επειδή βασίζεται στην ειλικρίνεια και τον αλληλοσεβασμό.

Για μένα δεν νοείται δημόσιο αξίωμα χωρίς λογοδοσία. Η κοινωνική λογοδοσία είναι το κύριο και απαραίτητο συστατικό της δημοκρατίας και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών προσώπων. Αυτός είναι ο λόγος που οι δράσεις μου είναι και θα είναι πάντα δημοσιοποιημένες.

Ήσασταν ο νεότερος βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Πώς περιγράφετε τη συνολική εμπειρία σας;

Στην αρχή δυσκολεύτηκα, δεν σας κρύβω, σε έναν σκληρό και ήδη δομημένο χώρο, είναι δύσκολο να είσαι διαφορετικός. Επιπλέον, αισθάνθηκα έντονα την ευθύνη να σταθώ αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Γρήγορα, όμως, οι πολλές απαιτήσεις της δουλειάς, οι γρήγοροι ρυθμοί αλλά και η στήριξη κάποιων παλαιότερων βουλευτών με βοήθησαν να εξοικειωθώ. Στον τελικό προσωπικό μου απολογισμό το πρόσημο είναι θετικό. Αυτό εισπράττω, άλλωστε, και από την επαφή μου με τους πολίτες. Είμαι περήφανος, που είχα την τιμή, ως ντόπιος και ως ο νεότερος βουλευτής να μεταφέρω τη φωνή του καθένα και της καθεμιάς εκ των συντοπιτών μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Είστε ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε επαφή με την κοινωνία της Δυτικής Αττικής. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που σας μεταφέρουν αυτήν τη στιγμή οι πολίτες;

Δεν είναι ένα. Εάν επιδιώξω να τα βάλω σε μία σειρά, είναι το περιβάλλον, η ασφάλεια και φυσικά η ανεργία. Στο περιβάλλον, έχουμε μια μεγάλη επιτυχία στον Δήμο Φυλής, την έγκριση της επένδυσης της Ανάπλασης της Χωματερής και τη δημιουργία Πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο θέμα της ασφάλειας, έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα αστυνομικά μας τμήματα, ξέρω, όμως, ότι χρειάζεται κι άλλο. Οι θέσεις εργασίας τώρα, και εδώ έχω μία ευαισθησία, γιατί θέλω όλα τα παιδιά του τόπου μας να μένουν και να δημιουργούν εδώ, έχουν γίνει δύο πολύ μεγάλα βήματα που θα οδηγήσουν σε πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και το εμπορευματικό κέντρο Θριασίου Πεδίου. Κατέθεσα, μάλιστα, εγκαίρως σε προσωπική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό την πρότασή μου για την ύπαρξη συντελεστή εντοπιότητας στις προσλήψεις.

Το κόμμα σας καταγράφει μάλλον φτωχές – δημοσκοπικά πάντα – πανελλαδικές επιδόσεις μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, να σας ψηφίσει ένας 20χρονος ή ένας 30χρονος; 

Νομίζω ότι το φαινόμενο είναι γενικότερο και δεν αφορά μόνο τη Νέα Δημοκρατία. Δυστυχώς, η συμμετοχή των νέων στην πολιτική και όχι μόνο στις εκλογές, είναι περιορισμένη.

Ξέρω ότι οι νέοι, βρίσκουν τους περισσότερους πολιτικούς βαρετούς και παρωχημένους. Προερχόμενος, λοιπόν, από την ομάδα των 30ρηδων, προσπάθησα να αποκωδικοποιήσω τα πιθανά λάθη που κάνουμε και εμείς οι ίδιοι ως βουλευτές. Είναι αναμφίβολο ότι υπάρχουν ακόμα παλαιοκομματικές νοοτροπίες, σε όλα τα κόμματα, που ίσως να συγκρούονται αξιακά με τις νεανικές απαιτήσεις. Θεωρώ, όμως, ότι το πολιτικό σύστημα και ειδικά η Νέα Δημοκρατία έχει φανεί αρκετά τολμηρή δίνοντας χώρο σε νέους ανθρώπους και κοιτάζοντας τα προβλήματά τους με κατανόηση και αποτελεσματικότητα. Από την άλλη πλευρά, οι νέοι πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι, αν δεν συμμετέχουν, κάποιοι άλλοι θα αποφασίζουν γι’ αυτούς. 

Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία για τους νέους;

Η Κυβέρνηση ΝΔ στήριξε τους νέους στην πράξη, με μέτρα και πολιτικές, όπως το πρώτο ένσημο και το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, δίνοντάς τους ευκαιρίες να δημιουργήσουν στην αγορά εργασίας και να ξεκινήσουν δυναμικά τη ζωή τους.

Επιτρέψτε μου, όμως, να τονίσω ότι δεν είναι μόνο οι νέοι, που στηρίχθηκαν.

Οι συνταξιούχοι μας είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους μετά από 12 χρόνια, ακόμα και αυτοί που λόγω του καταστροφικού νόμου Κατρούγκαλου δεν είδαν, ενισχύθηκαν με μια έκτακτη καταβολή σημαντικού ποσού. 

Στη διάρκεια της πανδημίας δόθηκαν 43 δις ευρώ για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας οριζόντια.

Η ενεργειακή κρίση αντιμετωπίστηκε γενναία με τις εκδόσεις των Fuel Pass & Power Pass, που ανακούφισαν σε μεγάλο βαθμό τους συμπολίτες μας. 

Με λίγα λόγια, δεν έμεινε κανένας πολίτης μόνος του στις κρίσεις.

Οδεύουμε στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια για συναίνεση;

Για μένα η μόνη σοβαρή και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Περιθώρια συναίνεσης με αυτούς που είχαν για μότο τους το “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικά επενδύει στον διχασμό. 

Ο κ.Βαρουφάκης προτείνει το σχέδιο “Δήμητρα” και το χαρτονόμισμα του “εθνικού λαχείου”.

Ο κ. Ανδρουλάκης δεν δέχεται για αρχηγό συγκυβέρνησης τον αρχηγό του πρώτου κόμματος ενώ αρνείται και να μας πει ποιον προτείνει. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη. 

Ο κ. Βελόπουλος, πάλι, εφαρμόζει πολιτικές στο εσωτερικό του κόμματός του, που θυμίζουν ολοκληρωτικά καθεστώτα και τώρα τελευταία μονοπωλεί τον πατριωτισμό.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το καθοριστικό στοιχείο για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος; 

Η σύγκριση. Οφείλουμε να σταθούμε απέναντι σε αυτή την απόφαση με υπευθυνότητα.

Πάντα πίστευα ότι η αναγνώριση τόσο των σωστών ενεργειών όσο και η παραδοχή των λαθών χρειάζεται θάρρος.

Αυτό το θάρρος χρειαζόμαστε σήμερα. Καλούμαστε να αναγνωρίσουμε όσα καλά έγιναν και να φροντίσουμε να μην επαναληφθούν τα λάθη. 

Καλούμαστε να διαλέξουμε αν η χώρα θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά σε μία πορεία προόδου, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας & εθνικής αυτοπεποίθησης ή αν θα γυρίσουμε πίσω στην εποχή της μιζέριας, των υψηλών φόρων, των ανοικτών συνόρων. 

Οι επικείμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και οι δεύτερες, εφόσον χρειαστεί, με ενισχυμένη. Αυτό σημαίνει ότι σταυρό προτίμησης θα έχουμε μόνο την πρώτη φορά και η επόμενη θα είναι με λίστα. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες;

Κατά τη γνώμη μου οι πολίτες πρέπει, πρωτίστως, να γνωρίζουν ότι τα κόμματα, τα οποία ψήφισαν την απλή αναλογική, οπότε θεωρητικά θα όφειλαν να είναι υπέρ των συνεργασιών, δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια μέχρι τώρα να βρουν κοινά σημεία στον πολιτικό τους λόγο. Εμπαίζοντας όλους μας, περιμένουν τις τρεις ημέρες των διερευνητικών εντολών για να το πράξουν. Αυτό αποδεικνύει την ιδιοτέλεια της πράξης τους με σκοπό τη δημιουργία χάους.

Αυτός είναι ο λόγος που οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν    στις κάλπες στις εκλογές της 21ης Μαΐου. 

Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι αυτή η αναμέτρηση θα αναδείξει, στην ουσία, τα πρόσωπα της αρεσκείας τους. Η δεύτερη κάλπη, που πιθανόν να προκύψει, θα καθορίσει τον τρόπο διακυβέρνησης, δηλαδή αυτοδυναμία ή συνεργασία. Είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος η Νέα Δημοκρατία θα βγει σημαντικά ενισχυμένη και η χώρα θα έχει μια ισχυρή και αυτοδύναμη Κυβέρνηση.   

Κύριε Λιάκο, γιατί να σας επιλέξει κάποιος?

Κοιτάξτε, ξέρω ότι την πρώτη φορά, κάποιοι από όσους με ψήφισαν, το έκαναν για να μου δώσουν μια ευκαιρία. Νιώθω ότι δεν τους απογοήτευσα. Αυτά τα τέσσερα χρόνια ήμουν η φωνή όλων των κατοίκων της Δυτικής Αττικής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτή τη φορά ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης τους. Ζητώ αυτή τη φωνή να την κάνουμε ακόμα πιο δυνατή. Ζητώ να είμαι η δική τους σταθερή επιλογή. 

 Έχω τη δύναμη, την αποφασιστικότητα, πλέον και την εμπειρία, για να αγωνιστώ για όσα μας αξίζουν. Και πιστέψτε με, ξέρω πολύ καλά πόσα αξίζει η Δυτική Αττική και οι άνθρωποί της. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν προσφέρονται για πολιτικά παιχνίδια και ευκαιριακές πολιτικές καριέρες. Καταφέραμε και βάλαμε τη Δυτική Αττική στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων και αυτήν την επιτυχία πρέπει να διαφυλάξουμε.